Czym są integracyjne warsztaty kulinarne?

Jeden termin – dwa wydarzenia! Jednym z nich jest obszerny projekt „Pięknie przy stole”, który skupia się przede wszystkim na żywieniu osób z niepełnosprawnościami w każdym wieku. Wydarzenie 19.11.2023 dedykowane jest dla osób z dysfunkcjami wzroku w każdym wieku, z dziećmi, oraz dla ich rodzin.

Drugim z nich jest projekt „Zapobieganie nadwadze i otyłości”. Uczestnicy dzięki temu, że warsztaty łączą oba projekty mają dwa razy więcej rozrywek – a co za tym idzie korzystają podwójnie!

Projekt "Pięknie przy stole"

Projekt jest dedykowany dla mieszkańców województwa małopolskiego, to integracyjne warsztaty kulinarne dla osób niepełnosprawnych mający na celu aktywizację społeczną osób z niepełnosprawnościami, ich samodzielność, edukowanie oraz poprawę nawyków żywieniowych, współfinansowany ze środków PFRON będących w dyspozycji Urzędu Marszałkowskiego.

Projekt "Zapobieganie nadwadze i otyłości"

Projekt jest organizowany dla mieszkańców miasta Krakowa, to cykl 10 spotkań mających na celu edukowanie o tym jaką żywność wybierać, jakiej unikać, wszystko w zgodzie z tematem przewodnim.
Dedykowany jest rodzinom z dziećmi, osobom z niepełnosprawnościami oraz seniorom (osoby powyżej 60. r.ż.) współfinansowany z budżetu miasta Krakowa.

Ramowy plan wydarzenia:

9:40 – rejestracja uczestników

10:00 – 11:00 śniadanie + wprowadzenie

11:00 – 14:00 strefa aktywności

Dostępne aktywności artystyczne:
-Ceramika
-Wizaż
-Drewno

Dostępne aktywności ruchowe:
-Joga
-Wspinaczka
-Żonglerka

Strefa wiedzy:
-Edukacja z humorem- doświadczenia
-Zdrowy talerz / filcburgery
-Komputerowa analiza składu ciała

Wykłady:
11.30-12.30 panel dietetyczny

Otyłość jak zacząć? Dieta i ruch, hobby /sarkopenia

Jak wada wzroku wpływa na masę ciała Agnieszka 15miut + zalecenia

Mariusz Zaborowski – gość specjalny

14:00 – 15:00 obiad z deserem + wykład

W projekcie postawiliśmy na jedzenie, które wspiera organizm.
Nasza Pani Dietetyk zadbała, żeby przepisy były łatwe, dania szybkie do przygotowania, a do tego bardzo smaczne.
Jedzenie, które proponujemy ma wysoką gęstość odżywczą, ograniczoną ilość laktozy, glutenu, a przede wszystkim cukru.

Co Proponujemy?
W tym roku na śniadania podajemy różne pasty kanapkowe. 
My przygotujemy podstawę, a każdy z uczestników będzie mógł urozmaicić je wybranymi przez siebie dodatkami.
Na obiad podamy wam dania jednogarnkowe – zupę krem z dyni na mleczku kokosowym oraz wyjątkową potrawę chili sin carne przygotowaną przez wprawnych kucharzy.
Na deser proponujemy dziecinnie łatwą do przygotowania sałatkę owocową z dressingiem oraz pyszny koktajl.

Uwaga!
W potrawach wystąpią alergeny takie jak: nabiał, ryby, gluten, cytrusy, orzechy i pestki, fasola i seler.
Bardzo prosimy wszystkich uczestników o rzetelne wypełnienie ankiety zdrowotnej w formularzu zapisów.

Udział w warsztatach i wstęp są bezpłatne – konieczna jest rezerwacja miejsca poprzez formularz.

Strefa wiedzy i żywienia

Na warsztatach uczestnicy dowiedzą się podczas dwóch części wykładu jak:
– sprawnie i samodzielnie przygotowywać posiłki,
– korzystać z aplikacji ułatwiających gotowanie i zakupy,
– dlaczego dieta jest ważna w życiu osoby z niepełnosprawnościami,
– jaki rodzaj ruchu można włączyć do codziennego funkcjonowania,
– jak upiększyć posiłek i miejsce do jedzenia.

Dla uczestników przewidziane są:
-śniadanie,
-drugie śniadanie z deserem.

Strefa aktywności

W strefie aktywności przewidziane są takie atrakcje jak:
– praca z gliną, ceramika,
– zajęcia z wizażystką,
– joga dla dzieci,
– zajęcia na ściance wspinaczkowej zabezpieczane przez Stowarzyszenie „Zacięcie” – są dedykowane również dla osób z niepełnosprawnościami, mają one na celu budowanie zaufania do siebie i przełamywania własnych ograniczeń, każdy uczestnik ma pełną asekurację i opiekującego się nim instruktora,
– ćwiczenia z żonglerki – dostępne również dla osób niedowidzących oraz niewidzących dzięki odpowiednio dobranym do tego celu piłkom

Zapraszamy Was na trzecią edycję cyklu Integracyjnych warsztatów kulinarnych. To co warto zabrać na warsztaty to:

  • dobry humor i uśmiech,
  • chęć do nauczenia się ciekawych i przydatnych rzeczy,
  • wygodny ubiór, w którym czujesz się dobrze.

My zapewnimy Ci:

  • smaczną i lekkostrawnie podaną wiedzę o żywieniu,
  • rozrywkę i ruch,
  • strefę artystyczną dla rozwoju kreatywności,
  • wspaniałą zabawę w duchu integracji.

Kliknij w przycisk poniżej, wypełnij formularz zgłoszeniowy i zadaj swoje pytanie! Możesz zapisać się zarówno jako uczestnik oraz jako wolontariusz!

Najważniejsze punkty warsztatów:

ŻYWIENIE

Jednym z głównych tematów poruszanych na spotkaniu będzie żywienie – takie, które służy organizmowi – zarówno u osoby z niepełnosprawnością, seniora oraz osób sprawnych opiekujących się osobami o obniżonej sprawności. Wykład, aby wiedza była łatwa do przyswojenia, podzielony jest na dwie części. Okraszony jest pysznym, zdrowym jedzeniem.

RUCH

Stawiamy na ruch przyjemny, w dobrej atmosferze i dopasowany do możliwości uczestników. Uczymy uczestników tego, jak poprzez ruch i zabawę mogą poprawić swoje samopoczucie. Odczarowujemy mit, że ćwiczenia są ciężkie i przykre. Dodatkowo pokazujemy, że nawet osoby z niepełnosprawnościami mogą wspinać się lub żonglować.

INTEGRACJA

Ważną wartością, promowaną na warsztatach jest to, że rozumiejąc zmagania:
– osób z niepełnosprawnościami,
– opiekunów osób z niepełnosprawnościami,
– seniorów,
możemy wspierać ich włączanie do życia społecznego i ułatwiać samodzielne funkcjonowanie. Warto być blisko i umieć wspierać innych!

Katarzyna Mraczek

Dietetyk 

Głównodowodząca w temacie merytoryki odżywiania. Przygotowuje przepisy, materiały szkoleniowe i uczy podopiecznych jak wdrażać je w życiu codziennym.

Beata Bąba

Organizator

Pomysłodawczyni i koordynatorka projektu.
Specjalistka odnowy psychosomatycznej.
Asystentka osób z niepełnosprawnościami.
Prowadzi zajęcia pilates w klubie seniora oraz w sekcji gimnastycznej dla osób z niepełnosprawnościami.

Miejsce gdzie się widzimy to Szkoła tańca Funky Free / Centrum Wspinaczkowe Forteca
ul. Rydlówka 32!

Zapraszamy serdecznie do udziału!