Gotowanie „zero waste”

paź 22, 2024 | Wszystkie

„Lokalnie, zdrowo i bez marnowania – gotuj świadomie!”

  1. Komponuj kolorowe posiłki
    Kolor na talerzu to znak, że dostarczasz sobie różnych witamin i minerałów – nie bój się kolorowych warzyw, nasion i ziaren.
  2. Jedz sezonowo
    Warzywa i owoce dostępne w sezonie są pełne smaku i składników odżywczych, a ich uprawa ma mniejszy wpływ na środowisko.
  3. Korzystaj z zasad Zdrowego Talerza Zapełnij połowę talerza świeżymi warzywami i owocami, jedną czwartą pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, a jedną czwartą białkiem roślinnym lub zwierzęcym.
  4. Pij wodę!
    Pamiętaj, że zdrowy talerz to nie tylko jedzenie – odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla Twojego organizmu.
  5. Używaj olejów tłoczonych na zimno
    Zamiast margaryny czy olejów rafinowanych, sięgnij po zdrowe oleje, takie jak lniany czy rzepakowy – to skarbnica kwasów omega-3!
  6. Wybieraj lokalne produkty
    Postaw na to, co pochodzi z Twojej okolicy! Wspierasz lokalnych rolników i masz pewność, że jesz świeże i ekologiczne produkty.
  7. Unikaj marnowania jedzenia
    Wykorzystaj resztki – przygotuj pastę z ciecierzycy, a z wodą z puszki zrób domowy olej.
  8. Gotuj prosto i zdrowo
    Minimalizm w kuchni to nie tylko oszczędność, ale także większa świadomość jedzenia. Wykorzystuj każdy składnik do maksimum!
  9. Bądź kreatywny w kuchni
    Eksperymentuj z regionalnymi składnikami i pomysłami zero waste – majonez z wody po ciecierzycy to tylko początek!
  10. Zasadź pestki z owoców
    Pestki jabłek,gruszek, a nawet awokado możesz zasadzić i spróbować wyhodować własne rośliny w domu czy ogrodzie.
  11. Zrób smoothie z w pełni dojrzałych owoców
    Owoce, które nie wyglądają już tak pięknie, mogą być idealne do smoothies. Wystarczy zblendować je z jogurtem, orzechami włoskimi, poranną nieskończoną owsianką, mlekiem roślinnym lub wodą.
  12. Zachowaj i mroź resztki posiłków
    Kiedy zostaje Ci niewielka porcja zupy, gulaszu czy sosu, zamiast wyrzucać, zamroź je w małych pojemnikach. Będą idealne na szybki obiad w przyszłości.