Grillowana pierś z indyka z kaszą gryczaną i sałatką

mar 20, 2024 | Przepisy, Wszystkie

Przed przystąpieniem do pracy zaplanuj kolejność wykonywania czynności.

Przygotuj sobie minutnik.

Do przygotowania obiadu potrzebujesz w pierwszej kolejności zamarynować kotlety, później ugotować kaszę i przygotować sałatkę.

Na koniec zostaw grillowanie kotletów.
Przygotuj blender z pojemnikiem, duży garnek z przykrywką do gotowania kaszy gryczanej, dużą miskę na sałatkę, miskę do marynowania mięsa.

Dodatkowo przygotuj sobie łyżkę z długą rączką, łopatkę do ściągnięcia kotletów z grilla, sitko, nóż i deskę.

Składniki na 1 osobę:

  • indyk porcjowana pierś – 100 g
  • mix sałat – 1/2 opakowania
  • lazur błękitny – 40 g
  • sos sojowy – 15 ml ( 3 łyżeczki )
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • czosnek – 2 ząbki
  • tymianek świeży – gałązka
  • limonka – 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • suszone pomidory w oliwie – 4 sztuki
  • kasza gryczana niepalona – 100g

 

Jak ugotować kaszę gryczaną?
1. Kaszę gryczaną 100g wrzuć do 200ml wrzącej, osolonej wody. Zachowaj proporcje 1:2.
2. Pomieszaj kaszę, aby ziarna od razu nie przywarły do dna garnka.
3. Kiedy woda ponownie się zagotuje, zmniejsz gaz.
4. Gotuj kaszę przez 15 minut pod przykryciem.
5. Pozostaw kaszę na kuchence na 10 minut. W tym czasie wchłonie resztę wody.

Marynata do filetów

1. Czosnek drobno posiekaj.
2. Dodaj do niego niewielką ilość soli, pieprzu i posiekany tymianek.
3. Wszystkie składniki polej niewielką ilością oliwy (2 łyżki).
4. Wymieszaj.

Filety z piersi indyka

1. Filety z piersi indyka umyj i osusz. Możesz użyć ręcznika papierowego.
2. Delikatnie rozbij mięso ręką na desce.
3. Mięso obtocz we wcześniej przygotowanej marynacie.
4. Całość skrop sosem sojowym (5ml – łyżeczka).
5. Mięso z indyka marynuj nie dłużej niż 20 minut.
6. Filety układaj na rozgrzanym grillu i grilluj 5-7 minut.
7. Gotowe kotlety posyp odrobiną sera.

Dressing do sałatki
1. Wyciśnij sok z 1/2 limonki.
2. Do pojemnika blendera przelej sok z limonki oraz resztę sosu sojowego (2 łyżeczki).
3. Dodaj 4 sztuki suszonych pomidorów, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz mniej więcej 2 łyżki oliwy z oliwek.
4. Całość zmiksuj za pomocą blendera.
5. Przygotowanie surówki:Miks sałat przełóż do miski i polej przygotowanym dressingiem. Wymieszaj. Pozostałą część sera pokrusz i dodaj do sałaty.

Jak podawać?

Ułóż na talerzu kotlety posypane serem, nałóż ugotowaną kaszę gryczaną i dołóż sałatkę. Jeśli zastanawiasz się jaka jest optymalna ilość i proporcje składników podpowiem Ci w zgodzie z zasadą komponowania zdrowego talerza – 1/4 jego powierzchni niech zajmie kotlet, 1/4 kasza a resztę uzupełnij sałatką.

Smacznego!