Czym są integracyjne warsztaty kulinarne?
Jeden termin – dwa wydarzenia! Jednym z nich jest obszerny projekt „Aromatycznie i kolorowo”, który skupia się przede wszystkim na żywieniu osób z niepełnosprawnościami w każdym wieku. Wydarzenie 29.09.2024 dedykowane jest dla osób z dysfunkcjami wzroku w każdym wieku, z dziećmi, oraz dla ich rodzin.
Drugim z nich jest projekt „Zapobieganie nadwadze i otyłości”. Uczestnicy dzięki temu, że warsztaty łączą oba projekty mają dwa razy więcej rozrywek – a co za tym idzie korzystają podwójnie!
Projekt "Kolorowo i aromatycznie"
Projekt jest dedykowany dla mieszkańców województwa małopolskiego. To integracyjne warsztaty kulinarne dla osób niepełnosprawnych mający na celu aktywizację społeczną osób z niepełnosprawnościami, ich samodzielność, edukowanie oraz poprawę nawyków żywieniowych, współfinansowany ze środków PFRON będących w dyspozycji Urzędu Marszałkowskiego.
Projekt "Zapobieganie nadwadze i otyłości"
Projekt jest organizowany dla mieszkańców miasta Krakowa, to cykl 8 wydarzeń mających na celu edukowanie o tym jaką żywność wybierać, jakiej unikać, wszystko w zgodzie z tematem przewodnim.
Dedykowany jest rodzinom z dziećmi, osobom z niepełnosprawnościami oraz seniorom (osoby powyżej 60. r.ż.) współfinansowany z budżetu miasta Krakowa.
Ramowy plan wydarzenia:
10:00-10:15 rejestracja, pomiary antropometryczne i komputerowa analiza składu ciała
10:15 powitanie uczestników i rozpoczęcie
Strefa wiedzy
10:30 warsztaty żywieniowe plus wykład dorośli / seniorzy,
11:30 warsztaty żywieniowe plus wykład dzieci z rodzicami
Strefa ruchu i hobby
10:30-12:30 ścianka wspinaczkowa i warsztaty ceramiczne
12:45 – 13:30 obiad
Strefa wiedzy, ruchu i hobby
13:45 – 15:00 wizaż, pielęgnacja automasaż twarzy, zajęcia ogrodnicze – stwórz swój ogród ziołowy, animacje ruchowe
15:00 pożegnanie uczestników
Uczta dla podniebienia
W projekcie postawiliśmy na jedzenie, które wspiera organizm.
Nasza Pani Dietetyk zadbała, żeby przepisy były łatwe, dania szybkie do przygotowania, a do tego bardzo smaczne.
Jedzenie, które proponujemy ma wysoką gęstość odżywczą, ograniczoną ilość laktozy, glutenu, a przede wszystkim cukru.
Czego posmakujemy?
W tym roku będziemy rozsmakowywać się w dwóch pysznych zupach – krem z marchwi i krem z białych warzyw. Każdą z nich okraszać będziemy kolorowymi i aromatycznymi dodatkami – między innymi quinoa, pestkami dyni, pieczonym tofu, świeżymi ziołami. Do tego stawiamy na warzywa – każdy może skomponować swoją sałatkę z przygotowanych przez nas składników. Do sałatki dobierzesz ulubiony dressing – ziołowo-czosnkowy, ziołowo-jogurtowy lub musztardowy. Popijać będziemy pyszne, rozgrzewające herbaty.
Uwaga!
W potrawach wystąpią alergeny takie jak: nabiał, ryby, gluten, cytrusy, orzechy i pestki, fasola i seler.
Bardzo prosimy wszystkich uczestników o rzetelne wypełnienie ankiety zdrowotnej w formularzu zapisów.
Udział w warsztatach i wstęp są bezpłatne – konieczna jest rezerwacja miejsca poprzez formularz.
Strefa wiedzy i żywienia
Na warsztatach uczestnicy dowiedzą się podczas dwóch części wykładu jak:
– sprawnie i samodzielnie przygotowywać posiłki,
– korzystać z aplikacji ułatwiających gotowanie i zakupy,
– dlaczego dieta jest ważna w życiu osoby z niepełnosprawnościami,
– jaki rodzaj ruchu można włączyć do codziennego funkcjonowania,
– jak upiększyć posiłek i miejsce do jedzenia.
Dla uczestników przewidziane są:
-warzywne składniki na sałatki, dressingi,
-ciepłe zupy krem oraz dodatki do nich,
-rozgrzewające herbaty.
Strefa aktywności
W strefie aktywności przewidziane są takie atrakcje jak:
– praca z gliną, ceramika,
– zajęcia z wizażystką,
– joga dla dzieci,
– zajęcia na ściance wspinaczkowej zabezpieczane przez Stowarzyszenie „Zacięcie” – są dedykowane również dla osób z niepełnosprawnościami, mają one na celu budowanie zaufania do siebie i przełamywania własnych ograniczeń, każdy uczestnik ma pełną asekurację i opiekującego się nim instruktora,
– ćwiczenia z żonglerki – dostępne również dla osób niedowidzących oraz niewidzących dzięki odpowiednio dobranym do tego celu piłkom.
Zapraszamy Was na czwartą edycję cyklu Integracyjnych warsztatów kulinarnych.
Zabierz na warsztaty:
- dobry humor i uśmiech,
- chęć do nauczenia się ciekawych i przydatnych rzeczy,
- wygodny ubiór, najlepiej sportowy, w którym czujesz się dobrze.
My zapewnimy Ci:
- smaczną i lekkostrawnie podaną wiedzę o żywieniu,
- rozrywkę i ruch,
- strefę artystyczną dla rozwoju kreatywności,
- wspaniałą zabawę w duchu integracji.
Kliknij w przycisk poniżej, wypełnij formularz zgłoszeniowy i zadaj swoje pytanie! Możesz zapisać się zarówno jako uczestnik oraz jako wolontariusz!
Najważniejsze punkty warsztatów:
ŻYWIENIE
Jednym z głównych tematów poruszanych na spotkaniu będzie żywienie – takie, które służy organizmowi – zarówno u osoby z niepełnosprawnością, seniora oraz osób sprawnych opiekujących się osobami o obniżonej sprawności. Wykład, aby wiedza była łatwa do przyswojenia, podzielony jest na dwie części. Okraszony jest pysznym, zdrowym jedzeniem.
RUCH
Stawiamy na ruch przyjemny, w dobrej atmosferze i dopasowany do możliwości uczestników. Uczymy uczestników tego, jak poprzez ruch i zabawę mogą poprawić swoje samopoczucie. Odczarowujemy mit, że ćwiczenia są ciężkie i przykre. Dodatkowo pokazujemy, że nawet osoby z niepełnosprawnościami mogą wspinać się lub żonglować.
INTEGRACJA
Ważną wartością, promowaną na warsztatach jest to, że rozumiejąc zmagania:
– osób z niepełnosprawnościami,
– opiekunów osób z niepełnosprawnościami,
– seniorów,
możemy wspierać ich włączanie do życia społecznego i ułatwiać samodzielne funkcjonowanie. Warto być blisko i umieć wspierać innych!
Katarzyna Mraczek
Dietetyk
Głównodowodząca w temacie merytoryki odżywiania. Przygotowuje przepisy, materiały szkoleniowe i uczy podopiecznych jak wdrażać je w życiu codziennym. Prowadzi zajęcia z edukacji żywieniowej w szkołach i klubach seniorów.
Miejsce gdzie się widzimy to Szkoła tańca Funky Free / Centrum Wspinaczkowe Forteca
ul. Rydlówka 32!