Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- jajko
- 100 g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- filet z kurczaka
- brokuł
- papryka
- 200 g sera mozzarella
- 2 jajka
- 150 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Do smażenia:
- olej
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajko i starte na tarce zimne masło. Wsyp szczyptę soli. Zagnieć gładkie jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 40 minut do lodówki.
Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.
Brokuła podziel na małe różyczki, podgotuj we wrzącej osolonej wodzie. Następnie odcedź i odstaw do wystudzenia.
Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Ser mozzarella zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Do miseczki wbij jajka, dodaj śmietanę. Składniki dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Całość wymieszaj.
Foremki do tartaletek wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Wytnij koła o średnicy odrobinę większej od szerszej strony foremek.
Wyciętymi krążkami ciasta wylep foremki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Podpiecz przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmij tartaletki z piekarnika. Do środka rozłóż równomiernie podsmażone kawałki kurczaka, podgotowane różyczki brokuła oraz pokrojoną paprykę. Składniki zalej sosem ze śmietanki i jajek. Wytrawne tartaletki oprósz startym serem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż masa jajeczna się odpowiednio zetnie.