Składniki:
60g wody po cieciorce- aquafaba
20g octu jabłkowego
20g soku z cytryny
20g musztardy dijon
1/2 łyżeczki soli kalam namak
duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
300g oleju tłoczonego na zimno
Sposób przygotowania:
W wysokim naczyniu umieść wodę po cieciorce (aquafabę) i ubijaj ją za pomocą miksera na sztywną pianę. Powinna uzyskać puszystą konsystencję. Do ubitej aquafaby dodaj ocet jabłkowy, sok z cytryny, musztardę, sól kalam namak oraz świeżo mielony pieprz.
Miksuj wszystko razem, aż składniki się połączą. Powoli dolewaj olej, kontynuując miksowanie. Gdy majonez osiągnie pożądaną konsystencję, spróbuj go i w razie potrzeby dopraw dodatkową solą lub pieprzem do smaku. Przechowuj majonez w szczelnym pojemniku w lodówce.
Ciesz się smakiem klasycznego majonezu, korzystając z zasady zero waste!